Dax att plåcka den super nyttiga Brännässlan
Brännässla tillhör de bästa medicinalväxter vi har i sverige. Om vi människor visste vilken läkande och hälsosam kraft den har skulle vi ta vara på den mycket bättre. Den är inte bara medicin utan är utmärkt till matlagning och då får vi i oss alla viktiga vitaminer och mineraler så som betakaroten, kalcium, kalium, C- och K-vitamin, magnesium, järn, kisel och flavonoider. Så ut å plocka den fantastiska brännässlan.
Du behöver hanskar, en korg,plasthinkar och en bra sax eller kniv.Plåcka dom små nässlorna ca 5-15 cm ungskotten eller toppskotten om dom vuxit upp för långt. Nu är det bara ut å plocka och sen när du kommer hem. Lägger du ut nässlorna på tidningar för att torka eller häng upp dom i buketter eller lägg ut dom på torkställning. Torkning innomhus ca 1 vecka.
Hur du förväller å tar hand om nässlorna.
Här är några trevliga recept : )
Nässelbröd
50 g smör
2 ½ dl mjölk eller vatten
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl nässelpulver och torkade blad
ca 7 dl vetemjöl
3 msk honung
Pensling:
Ägg el vatten
havssalt till att strö över brödet
Smält fettet i en kastrull. Tag av och tillsätt mjölken och honungen. Smula sönder jästen i en degbunke, tillsätt saltet och degspadet. Tillsätt största delen av mjölet och nässelpulvret. Låt degen jäsa ca 10 minuter. Tag upp på bakbordet och tillsätt resten av mjölet. Gör ca 8 runda bullar. Klipp ett kryss i varje bulle och ställ på plåt att jäsa, ca 45 minuter. Pensla därefter med uppvispat ägg och strö över havssalt. Grädda i 200 grader C i ca 20 minuter.
Nässelbullar
Nässelsoppa
Ingredienser:
Smör eller olivolja
500 gram färska eller förvällda
nässelblad i en stor kastrull
0,5 tsk salt
8 dl vatten
1 kyckling eller grönsaksbuljongtärning
2 st schalottenlökar
1 vitlöksklyfta pressad
( Gräslök ett knippe ) om man vill
salt och vitpeppar
2 ägg på toppen
Smaklig spis : )
Nässelpesto
Nyttigt och supergott!
Du behöver:
75 g nässlor förvällda
75 g sötmandel eller pinjenötter
75 g riven parmesan
1 dl oliv olja ekologisk
5 st vitlöksklyftor
Salt, peppar
Häll kockande vatten över nässlorna låt ligga ca 3 min sen häll ut varmvattnet å fyll på med kallvatten så inte nässlorna tappar färg. Pressa ut lite vatten och rosta nötterna i en torr panna häll allt i mixern Klart! Bara å njuta av den i pasta, ha på nybakt bröd eller göra dressing av : )
Nässel smoothy med päron